Venuksen ylikulku 5.-6.6.2012

Venuksen ylikulku 5.-6.6.2012

Nyt alkaa olemaan taas se aika lähellä, että Venus kulkee Auringon edestä (pimennys se on sekin!). Edellisen kerran tätä historiallista tapahtumaa päästiin seuraamaan kahdeksan vuotta sitten, eli 2004. Tutkimusryhmämme, eli allekirjoittanut ja Harri Haukka kuvasi yli 12 000 kuvaa ylikulusta ja pääsimme Maan ja Auringon välisen etäisyyden määrittämisessä uskomattomaan 0,002 % tarkkuuteen. Tällä kertaa tuskin on luvassa samanlaisia tuloksia, sillä suureksi harmiksemme emme saa Härkämäen Observatoriota rahdattua mukaan alueelle jossa ylikulku näkyy kokonaisuudessaan – eli Pohjois-Norjaan.

Tästä ikävästä seikasta lannistumattomina neljän hengen retkikuntamme suuntaa sivistyneen maailman äärilaidalle Nordkappiin havannoimaan ylikulkua. Seuraava tilaisuus moisen näkemiseen on nimittäin vasta joulukuussa 2117 ja sen 8-vuotispari joulukuussa 2125, eli onnea vaan niille jotka suunnittelivat ne näkevänsä.

Transit of Venus visibility map 2012 (Copyright: NASA)

Tällaisena lumisateen ja pilvien takia pieleen menneenä pimennyspäivänä (Täydellinen kuunpimennys – seuraava 2015) on hyvä hetki suunnitella seuraavaa reissua. Retkikunnallemme on nyt varattu majoitukset Sodankylään meno- ja paluumatkan lepopaikaksi, sekä Stabburnsdaleen että Kirkenporteniin. Lisäksi luvassa on vielä yksi pysähdys Norjassa mutta pidetään majoituskohde vielä toistaiseksi salaisuutena, kunnes saamme vahvistettua majoituksen.