Superkuu tai ainakin hyvin lähelle

Superkuu tai ainakin hyvin lähelle

Okei, täysikuu ja perigeumi on vasta ylihuomenna mutta laitetaan nyt tältäkin illalta kuvaa siltä varalta, että ylihuomenna on pilvistä.

Mikä on superkuu? Kuun ollessa radallaan lähimpänä Maata, eli niin kutsutussa perigeumissa (kauimpana ollessaan Kuu on apogeumissa), se näennäisesti näyttää 10% suuremmalta ja 16% kirkkaammalta. Kuu on perigeumissa 50 000 kilometeriä lähempänä Maata kuin ollessaan kaukaisimmillaan apogeumissa. Käytännössä tämä 10 %:n kokoero tarkoittaa sitä, että Kuu on noin 3 kaariminuuttia suurempi – eli vaikka meillä olisi apogeumissa ja perigeumissa olevat Kuut yhtäaikaa vierekkäin niin olisi hyvin vaikea sanoa kumpiko on kumpi.

Kuva: Neil deGrasse Tyson
Kuva: Neil deGrasse Tyson

Tuossa yläpuolella on tunnetun tähtitieteilijän Neil deGrasse Tysonin Facebookissaan julkaisema kuva Apogeumissa ja Perigeumissa olevien Kuiden kokoerosta.

Joka tapauksessa suurimmillaan Kuu tulee olemaan siis ylihuomenna sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tässä pari kuvaa tämän hetkisestä vaiheesta:

Nikon D5100
Nikon D5100
Canon PowerShot SX260 HS
Canon PowerShot SX260 HS

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin todellinen täysikuu saavutetaan sunnuntaina 11:34 UT, eli 23 minuuttia sen jälkeen kun Kuu saavuttaa perigeumin. Suomessa siis lauantai ja sunnuntai yöt ovat aikalailla yhtä kaukana “todellisesta” superkuu-hetkestä, joten molemmat ovat yhtä otollisia iltoja.

Seuraavan kerran näin isoa Kuuta päästään hämmästelemään 10. elokuuta 2014. Perigeumin Kuu saavuttaa silloin 17:44 UT ja täysikuun vaihe on 18:11 UT.