Asteroidi Iris 7

Asteroidi Iris 7

Huomasin, että muutama yö sitten oli Iris 7 -asteroidin oppositio (16.8.). Jolloin sen kirkkaus oli 8,0-7,9 magnitudia. Jos keli vain sallii niin, yritetään vielä saada yöllä se kuvatuksi.

Aloin äsken käymään läpi myös aikaisempia ultralaajiksella otettuja kuvia Nova Del 2013:sta, koska Aquarius (vesimies) on niissäkin näkyvissä – olisiko siis asteroidikin?

Ei muuta kuin etsintäkarttojen avulla vääntelemään raaka-kuvien asetuksia lightroomissa ja photoshopissa, niin kyllähän sieltä jotain löytyi.

16.-17.8.2013 välinen yö Härkämäen observatoriolla
16.-17.8.2013 välinen yö Härkämäen observatoriolla

Parin erillisen etsintäkartan sommittelun jälkeen tuo tummempi piste näyttäisi olevan oikeassa kohdassa asteroidin liikkeisiin nähden, joten voitaneen olla aika varmoja, että kyseessä ei ole kennon kohinaa vaan Iris 7 -asteroidi.

Asteroidista alavasemmalle on kuvan kirkkain tähti, Aquarius Beta. Siitä kun jatketaan vielä kohti vasenta alanurkkaa, niin kirkas tähti on Aquarius Epsilon.

22.-23.8.2013 välinen yö Tampereella
22.-23.8.2013 välinen yö Tampereella

Tuossa se sitten erottuukin huomattavasti heikommin, kiitos Tampereen valosaasteen, mutta taas etsintäkartan mukaan tuhru on oikeassa kohdassa, joten harmaa piste lienee Iris 7. Kirkkain tähti vasemmassa reunassa on Aquarius Beta.

Kuvista näkeekin kuinka asteroidi on liikkunut vesimiehen tähtikuvion poikki.

Mutta yritetään saada tänään vielä varmempi havainto, jos pilvitilanne sen vain sallii.