All Sky – Linnunrata

All Sky – Linnunrata

Viimepäivien Time Lapse -videoistamme innostuneena päätin hieman kokeilla viimeyönä, että miten niitä saataisiin parannettua. Ongelmana Oculuksen tuottamissa AVI-pätkissä kun näyttäisi olevan videoiden meneminen todella tummiksi vaikka jokaisessa yksittäisessä videoruudussa on todella paljon kaivettavissa olevaa informaatiota. Tätä nyt olen korjannut ennen Kassiopeian Youtube -kanavalle laittamista Virtual Dub -nimisellä videoeditorilla ja säätänyt sieltä pelkästään videon Levels -arvot vähän parempaan suuntaan.

Tämän yön testinä oli tarkoitus kuvata 150 yksittäistä 2 minuutin valotusta mutta jostain syystä All Sky -kameran ajuri oli kaatunut ja kuvasaldoksi jäi 10 kappaletta. Se kuitenkin on ihan riittävän kokoinen otos testaamiseen, joten ei anneta sen lannistaa.

Mitä tein: Kuvat laitoin ensin tallentumaan All Sky -kameran omasta ohjelmistosta .fit-tiedostoformaatissa ja siirsin ne suoraan itselleni. FITin kanssa yhteen sopivia ohjelmistoja on noin kahden käden sormilla laskettavissa oleva määrä, joten suosiolla konvertoin kuvat IrfanView:n massatoiminnolla (batch) kuvat häviöttömään TIF-formaattiin. Tämän jälkeen kuvat auki Lightroomissa, tehdään halutut säädöt ja terävöitykset ensimmäiseen ruutuun, kopioidaan asetukset loppuihin ja tallennetaan lopuksi kaikki JPG-formaattiin.

Taas Virtual Dub auki, ladataan kuvat ja pakataan videoksi. Jätin frameraten hieman korkeammaksi (10fps) poiketen muista tähän asti tehdyistä All Sky -kameran Time Lapse -videoista (tyyppillisesti 1-2fps) ja efektinä se näyttäisi toimivan ihan kivasti – jos sitä lähdemateriaalia olisi vain järkevämpi määrä kuten yleensä onkin.

Eli tässäpä lopputulos:

Klikkaa kuvaa ladataksesi video (20 MB) ©2013 Taurus Hill Observatory / Jari Juutilainen
Klikkaa kuvaa ladataksesi video (20 MB)
©2013 Taurus Hill Observatory / Jari Juutilainen

Sanoisin lopputulosta ihan onnistuneeksi, eikä se ole käytännössä kuin pari minuuttia työläämpi kuin All Sky -kameran tuottaman videon käpisteleminen.