ISON-komeetta jäi pilvien taakse

ISON-komeetta jäi pilvien taakse

Tänään aamulla olisi ollut Merkurius, Saturnus, 2P/Encke ja ISON kivasti lähekkäin ja olikin tarkoitus yrittää kuvata ne samaan ruutuun. Kuitenkin Useammalla tunnilla pieleen mennyt pilvisyysennuste tuotti negatiivisen havainnon. Saturnus vilaheteli sekuntteja pilvien raoista ja siinä se sitten olikin.

Sinääänsä harmi, kun nyt oli oikeastaan viimeinen mahdollisuus havaita ISON Suomesta ennen perihelioniaan. Huomenna sunnuntaina komeetta nousee vasta noin kahdeksalta aamulla ja maanantaina vasta noin 8:20, joten taustataivas on jo aivan liian vaalea havainnointiin.

Nyt on muutenkin aika jännät paikat, kun ISONista oletettavasti lohkesi pala tai paloja, jotka näkyvät uusina kaasusuihkuina komeetan ytimen vieressä. Tämän johdosta ISONin kirkkastuminenkin pysähtyi pari päivää sitten. Isoin kysymysmerkki nyt onkin selviääkö komeetta Auringon ohituksesta. Jos selviää, niin heti joulukuun alussa kannattaa suunnata katse uudelleen ISONin suuntaan, sillä silloin se tulee näkymään auringonlaskun ja -nousun yhteydessä.

Sillävälin kannattaakin suunnata katseensa kohti zeniittiä ja LOVEJOY:ta, joka on myöskin jatkanut kirkastumistaan. Tämä komeetta on varsin helppo löytää Otavan läheltä. Magnitudi on nyt noin 5, joten se erottuu pimeässä paikassa myös paljainsilmin.