ISON saavuttaa perihelionin hetken kuluttua!

ISON saavuttaa perihelionin hetken kuluttua!

Tämän hetken kiinnostavin komeetta ja tänään myös taivaan kirkkain komeetta (-2 magnitudia tällä hetkellä!) saavuttaa perihelionin vajaan tunnin päästä. Tarkalleen 20:45. Nyt sitten jännittävintä onkin seurata mitä komeetalle tapahtuu – onko sen ydin tuhoutunut, kuten kirkkauden notkahdus ennakoisi vai toteutuuko ennustus ja ISON kirkastuu -5 magnitudiin?

Harmittavasti Suomesta ei päästä komeetan vaiheita seuraamaan mutta onneksi NASATV aloittaa kohta suoran lähetyksen, jossa seurataan ISONin etenemistä perihelioniin.

Päivitys1: Reilu puolitoista tuntia perihelionin jälkeen alkaa olemaan jo täysin varmaa, että ISON ei selvinnyt Auringon koronnasta. Oletettavasti se oli hajonnut jo ennen perihelionia ja nyt meni sitten loputkin ytimestä.

Odotetaan mielenkiinnolla muutamien tuntien päästä tulevia SOHO:n kuvia, kun komeetta ilmestyy Auringon toiselta puolelta esiin – mitä siellä näkyy? Arvatenkin pelkkä pyrstö ilman päätä.

SOHOn tuoreimmat kuvat:
Lasco C2
Lasco C3

Päivitys2: ISON ei lakkaa yllättämästä. Komeetta, tai sen osa, selvisi sittenkin Auringon ohituksesta!

ISON on kiitänyt jo SOHON Lasco C2 -kameran ulkopuolelle mutta se näkyy nyt hienosti tuoreimmassa C3:n kuvassa.
Lasco C3

Nyt sitten odotellaankin mielenkiinnolla, kuinka ISON tulee näkymään tulevina viikkoina – vieläkö se onnistuu kirkastumaan vai alkaako se hiipumaan loitotessaan Auringosta?