NWA 4483 – Kuu-meteoriitti

NWA 4483 – Kuu-meteoriitti

Jatketaan yleisimmällä meteoriittiluokalla, eli kivimeteoriiteillä (93,5% pudonneista meteoriiteista) ja niiden harvinaisemmalla aliluokalla, akondriiteilla (7,8% pudonneista meteoriiteista). Akondriitit ovat kivimeteoriitteja, joissa ei esiinny kondriitteja (ja siitäpä niiden nimikin tulee: ei-kondriitteja). Ne ovat peräisin joko suurten asteroidien tai planeettojen pintakerroksista. Nämä ovat oikeastaan mielenkiintoisia siitä, että osan akondriitteista kohdalla pystytään tietämään varmuudella niiden alkuperä; kuu-meteoriitit ovat Kuusta ja mars-meteoriitit Marsista. Lisäksi HED-meteoriittien tiedetään olevan 4 Vesta-asteroidilta tai Vestan kaltaiselta asteroidilta. Tosin V-luokan asteroideja tunnetaan vain kaksi kappaletta (4 Vesta ja 1929 Kollaa), joista jälkimmäisenkin oletetaan olevan Vestasta ironnut osa. Minkään muun meteoriittityypin kohdalla ei tunneta niiden alkuperää.

Ensimmäisenä vuorossa on akondriittien aliluokista kuu-meteoriitti:

North West Africa 4483 - Kuu-meteoriitti
North West Africa 4483 – Kuu-meteoriitti

Virallinen nimi: North West Africa 4483
Sijainti: Algeria
Löydetty massa: 208 g
Nähty putoaminen: Ei
Pudonnut:
Löydetty: Heinäkuu 2006
Luokitus: Akondriitti (Lunar, feldspathic granulitic breccia)
Massa: 4,1 mg

NWA4483:sta on tutkittu tarkemmin Washingtonin yliopistossa ja käsittääkseeni siellä on edelleen noin 20 gramman painoinen näytekappale säilytyksessä. Koostumukseltaan tämä meteoriitti on hyvin samankaltainen kuin Apollo-missioilla Kuun ylänköalueilta kerätyt kuuperänäytteet.

Edelliset:
Chelyabinsk (Kivimeteoriitti, Kondriitti, LL5)