Negatiivinen havainto: Asteroidi (1656) Suomi

Negatiivinen havainto: Asteroidi (1656) Suomi

Pohdiskelin Harri Haukalle seuraavia havaintokohteita, kun sain eilen kuvattua kaikki tämän kevään pimeällä taivaalla näkyvät alle 13 magnitudin asteroidit. Harrin ehdotus olikin, “kuvaa himmeämpiä”. Eli ei muuta kuin ehdotuksen mukaisesti yrittämään. Kokeeksi päätin valita Suomi-asteroidin, joka olisi kivasti hollilla suoraan etelässä ja korkeimmillaan kello 21-22 välissä.

Kohta jossa pitäisi olla asteroidi (1656) Suomi Nikon D5100, 200mm/f2.8, ISO3200, pinottu 185 x 1,3s
Kohta jossa pitäisi olla asteroidi (1656) Suomi
Nikon D5100, 200mm/f2.8, ISO3200, pinottu 185 x 1,3s

Mutta 4 minuutin valotuksen jälkeen kuvassa ei näy oikealla kohdalla yhtään mitään. Seeing oli hyvä, taustataivaan tummuus ei vielä ollut aivan optimaalinen mutta hyvin lähellä. Kaikesta päätellen 14,79 magnitudin kirkkauden omaava asteroidi ei vain ole havaittavissa tällä valosaasteen määrällä ja näillä välineillä. Tietysti vielä voisi ihan kuriosiittina paukuttaa parisen kymmentä minuuttia lisää valoa tuohon ja katsoa löytyykö sieltä mitään. Hmm.. siinäpä voisikin olla seuraava projekti. Samalla tämä saa harkitsemaan entistä vakavammin, että pitäisikö seuraavalle havaintokaudella hankkia seurantajalusta?

Summa summarum: Negatiivinen havainto (1656) Suomi -asteroidista.

Täsmennys: Kaikki ne alle 13 magnitudin asteroidit, jotka ovat näkyvissä havaintopaikalta. Pimeään aikaan paremmasta paikasta saisi vielä alkuillasta kolme asteroidia lisää kuviin.