Agoudal (Imilchil) -meteoriitti

Agoudal (Imilchil) -meteoriitti

Edelleen jatketaan rautameteoriiteilla ja edellisen rautamöhkäleen kaltaisesti IIAB -luokan edustajalla. Tämä vain on puhdistamaton, luonnon armoilla ollut yksilö, joten sen pintakerros on ruosteessa. Kyseessä on kokonainen yksilö, joka edustaa heksahedriittejä.

Agoudal

Virallinen nimi: Agoudal
Sijainti: Agoudal, High Atlas -vuoret, Marokko
Löydetty massa: >1000 kg
Nähty putoaminen: Ei
Pudonnut: Noin 40 000 vuotta sitten
Löydetty: 2000
Luokitus: Heksahedriitti (IIAB)
Massa: 13,7 g

Agoudal-meteoriittia näkyy välillä myynnissä myös nimellä Imilchil, sillä kyseessä on lähekkäiset kaupungit Marokkossa. Meteoriitin virallinen nimi kuitenkin on Agoudal.

Alunperin meteoriitista löydettiin kaksi palaa jo vuonna 2000, jolloin palat myytiin turisteille. Syyskuussa 2011 toinen rautapaloista myytiin edelleen Marokkolaiselle meteoriittikauppiaalle, joka tunnisti kyseessä olevan rautameteoriitin. Varmistuksen uudesta heksahedriittimeteoriitista teki tohtori Ibhi. Tämä johtikin loppuvuodesta 2012 innokkaaseen etsijäryntäykseen, josta tämäkin palanen on peräisin. Kyseessä on siis melko tuore löydös. Suurin osa löydöksistä on pieni yksittäisiä meteoriitteja ja suurin löydetty pala päämassaa on 192 kilogrammaa.

2013 vuonna Ferraran yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä meteoriitti on maahan iskeytyessään tehnyt 40 000 vuotta sitten 95 metriä syvän kraaterin, joka tunnetaan nykyisin Isli-järvenä. Toisen tähän pohjautuvan tutkimuksen mukaan kraatereita on löydetty lisää jopa 22 kilometrin päästä Isli-järvestä, joten tämä perusteella meteoriitti on räjähtänyt ilmassa tuhansiksi sirpaleiksi. Kaiken kaikkiaan meteoriitin osia on löydetty yli 38 kilometriä pitkältä alueelta. Ja vielä kolmas tutkimus linkittää Isli ja Tislit -järvet toisiinsa, jotka molemmat ovat syntyneet saman meteoriitin hajoamisessa. Päämassat ovat arviolta olleet 70 ja 50 metriset rautajärkäleet, jotka synnyttivät kaksi pisaran muotoista järveä.

Järviin liittyy myös paikallinen legenda, jonka kunniaksi vietetään edelleen vuosittaista Betrothalin festivaalia Imilchillin kylässä. Juhlamenoihin kuuluu paikallisissa heimoissa naimisiin meneminen, sillä legenda muistuttaa hyvin paljon Romeo ja Julia -tarinaa. Tarinan mukaan kaksi eri heimon jäsentä rakastuivat mutta eivät saaneet eri heimojen edustajina mennä naimisiin. Tästä aiheutuneen surun repiminä rakastavaiset itkivät itsensä hengiltä ja heidän kyyneleistään syntyi vuorille kaksi pisaran muotoista järveä: Isli ja Tislit.

Heksahedriittinä meteoriitti on tunnistettavissa siinä esiintyvistä Neumannin viivoista ja nikkelipitoisuudesta. Agoudalin kemiallinen jakauma onkin: Ni 5,5 %, Co 4,1 mg/g, Ga 58 µg/g, Ir < 0,04 µg/g ja Au ~1 µg/g. Edelliset: - Sikhote-Alin-meteoriitti (Rautameteoriitti, oktahedriitti, IIAB)
Muonionalusta-meteoriitti (Rautameteoriitti, oktahedriitti, IVA Of)
NWA 1664 -meteoriitti (Kivimeteoriitti, akondriitti, , howardiitti)
Nakhla-meteoriitti (Kivimeteoriitti, akondriitti, mars-meteoriitti, nakhliitti)
Tissint-meteoriitti (Kivimeteoriitti, akondriitti, mars-meteoriitti, shergottiitti)
NWA 4483 (Kivimeteoriitti, akondriitti, kuu-meteoriitti)
Chelyabinsk (Kivimeteoriitti, kondriitti, LL5)