Komeettarekka ja Rosetta-luotain

Komeettarekka ja Rosetta-luotain

DSC_0537_web

Pohjoismaiden kierrostaan lopetteleva Euroopan Avaruusjärjestön ESAn Rosetta-luotaimesta kertova komeettarekka kurvasi tänään Tampereelle. Rekkaan ehtii vielä tutustumaan neljän tunnin ajan, joten kannattaa kiirehtiä kohti Laukontoria! Paikalla rekassa on mm. tässäkin blogissa useasti mainittu avaruusinsinööri Harri Haukka, joka on Ilmatieteen laitoksen edustajana kertomassa Rosetta-luotaimessa olevista suomalaisinstrumenteistä.

Tuukka opastaa komeetan valmistamista
Tuukka opastaa komeetan valmistamista

Rekassa sijaitsevassa komeettalaboratoriossa on mahdollisuus valmistaa oma komeetta. Raaka-aineina toimivat samat komponentit, kuin oikeissakin komeetoissa, eli kotikutoisen avaruuden jääpallon voi valmistaa hiekasta, hiilestä, alkoholista, ammoniakista, tabascosta, vedestä ja kuivajäästä.

Tabascoa ihmetteleville selvennyksenä, että se komponentti ei ole mukana komeetoissa suinkaan kosmisena mausteena, vaan Tabasco kuvastaa sisällöllään monimutkaisia orgaanisia hiiliyhdisteitä.

Huomenna, eli perjantaina rekkaan on mahdollisuus tutustua Jyväskylässä.