Tulipallovahdissa

Tulipallovahdissa

Parhaillaan on menossa Camelopardalidien meteoriparvi, joka on peräisin 209P/LINEAR -komeetan pölyvanasta. Ennusteiden mukaan parven aktiivisuuden piti olla 200-400 meteoria tunnissa ja hurjimpien arvioiden mukaan mahdollisuus oli jopa yli 1000 meteoria tunnissa myrskypiikkeihin.

Parven ennustettu maksimi pitäisi olla noin 15 minuutin kuluttua (10:20) ja toistaiseksi mm. Malcolm Parkin kamerat Torontossa ovat onnistuneet kuvaamaan ainoastaan viisi tulipalloa. Eikä NASAn Marshall Flight Centerin tulipallokameroilla ole ollut juurikaan parempaa onnea. Eli tällä hetkellä näyttää, että meteoriparvi jää kauas ennakkoarvioista.

Mutta miksi sitten olla päivällä vatimassa tulipalloja? Jos parvi olisi oikeasti myrskylukemia lähentelevä, niin kirkkaiden päivätulipallojen todennäköisyys olisi merkittävästi kasvanut niin sanotusta normaalista päivästä – vaikka todennäköisyys siltikin on lähes olematon. Mutta miksipä ei viettäisi kaunista kesäaamupäivää ulkoillessa ja taivasta tähytessä?