Seuraavien pimennysmatkojen suunnittelua

Seuraavien pimennysmatkojen suunnittelua

Kolme seuravaa reissua on nyt alustavasti lyöty lukkoon. Maaliskuussa 2015 auringonpimennys, toukokuussa 2016 Merkuriuksen ylikulku ja elokuussa 2017 täydellinen auringonpimennys.

Pimennysmatkaaja-kartta

2015

Näistä ensimmäisenä on siis 2015 vuoden auringonpimennys, joka näkyisi Färsaarilla ja Huippuvuorilla täydellisenä pimennyksenä mutta Huippuvuorten paluulennot oli myyty jo loppuun. Lisäviikko Huippuvuorilla ei oikein ole houkutteleva ajatus, joten täydellinen vaihe jää sitten näkemättä. Pimennyskarttoja tutkimalla Skotlannin ja Länsi-Norjan -rannoilla (Bergen ja lähikaupungit) olisi mahdollista päästä noin 93 % pimennykseen mutta kun taas katsotaan Suomen tilannetta, niin Vaasan-seudulla ollaan 85 % pimennyksessä. Kysymys siis oikeastaan onkin, että kannattaako noiden 7 lisäprosentin takia lähteä sitten lentelemään? Luultavasti ei, koska visuaalisesti noin pieni eroavaisuus ei ole sen arvoista, kun kuitenkaan ei päästä täydelliseen vaiheeseen. Seuraavaksi täytyykin alkaa etsimään sopivia avoimia havaintopaikkoja Vaasasta tai sen lähialueilta.

Lisäksi syyskuussa olisi tarjolla täydellinen kuunpimennys, joka näkyy kokonaisuudessaan Länsi-Euroopassa ja Etelä-Norjassa. Tässä voisi olla ehkä myös hyvä paikka reissulle.

2016

Seuraavakin reissu tulee luultavasti kohdistumaan Vaasan-seudulle. Teoreettisesti Merkuriuksen ylikulun viimeinen vaihe pitäisi olla kyllä havaittavissa Tampereeltakin. Viimeisen kontaktin tapahtuessa Aurinko on ainoastaan 0,3 asteen korkeudella, joten käytännössä kontaktin havaitseminen voi olla siellä melkoisen mahdotonta. Mitä lännemmäksi pääsee, sitä korkeammalla Aurinko on. Yksi vaihtoehto tietysti olisi heittää tavarat takakonttiin ja polkaista Euroopan läpi Portugalin aurinkorannoille. Siellä Aurinko olisi viimeisen kontaktin aikana reilun 10 asteen korkeudessa. Tässä on taas hyvänä kysymyksenä tuo, että kannattaako hieman korkeammalla olevan Auringon takia sitten tekemään noin pitkää reissua? Toukokuu kun on hieman turhan aikaista kesälomallekin. Tämä on kuitenkin vielä miettimisen alla mutta todennäköisin vaihtoehto on lähteä juurikin Vaasaan.

2017

Toinen auringonpimennysreissu tuleekin sitten suuntautumaan Yhdysvaltoihin, jolloin avaruusinsinööri Harri Haukan kanssa tehtyjen alustavien suunnitelmien mukaan lennetään Denveriin, joka on hieman täydellisenvyöhykkeen eteläpuolella. Sieltä autoa vuokralle ja Denverin pohjoispuolella on muutamia pikkukaupunkeja, jotka ovat lähes keskellä pimennyslinjaa. Luultavasti Casper tai joku sen viereisistä kaupungeista tulisi olemaan havaintopaikkana. Samalla mietittiin potentiaalisia vierailukohteita “lähi”alueilta, joten ainakin Yellowstonen kansallispuisto, Las Vegas ja Death Valleyn suola-autiomaa olisi nähtävä. Luultavasti pois siis kannattaisi lentää joko Las Vegasista tai Los Angelesista. Tätä reissua onneksi on hyvin aikaa suunnitella.