Auringon kuvaamista h-alfalla

Auringon kuvaamista h-alfalla

Tehokaksikko Avaruusinsinööri ja Pimennysmatkaaja kaivoi eilen pitkästä aikaa esiin Warkauden Kassiopeian h-alfa-kaukoputken ja havainnoi Aurinkoa. Edellisen kerran olemmekin taineet kuvata h-alfalla Aurinkoa Pohjois-Norjassa, kun olimme havaitsemassa Venuksen ylikulkua. Täytyy varmaan vielä tämän kesän aikana kerryttää tästä taas hieman rutiinia valmistautuaksemme keväällä 2016 olevaan Merkuriuksen ylikulkuun.

Auringonpilkut
Auringonpilkut

Auringonpilkkuja on tällä hetkellä enemmän kuin mitä olen koskaan nähnyt. Mitään isoa massiivasta hyperpilkkua ei harmittavasti tämän aurinkomaksimin aikana ole näkynyt mutta pientä pilkua on todella paljon. Edellisen aurinkomaksimin aikaanhan oli näkyvissä kaksi kappaletta hypermassiivisia pilkkuja, joita silloin kuvasimme Tuomo Sipolan kanssa Härkämäen vanhalla 16″ Meadellä.

Protuberanssit
Protuberanssit

h-alfaa säätämällä ja valotusaikaa lisäämällä kuvaan saadaan myös auringon reunoilla olevat protuberanssit. Näkyvän valon aallonpituudella niitä harmittavasti on mahdotonta kuvata tai nähdä, joten tähän tarkoitukseen tarvitaan aina kapeakaistaista auringonkuvaamiseen tarkoitettua kaukoputkea.

Yhdistelmäkuva
Yhdistelmäkuva

Sitten vielä loppuun yhdistelmäkuva noista molemmista kuvista. Molemissa kuvissa on pinottu 10 erillistä ruutua.