Valaisevia yöpilviä (GoProlla)

Valaisevia yöpilviä (GoProlla)

Olen muutaman yön testaillut kuvata valaisevia yöpilviä GoPron timelapse-toiminnolla ja nyt sitten tuli muutakin kuin aikaisempien öiden negatiivinen havainto. Lopultakin valaisevia yöpilviä!

Valaisevia yöpilviä
Valaisevia yöpilviä
Valaisevia yöpilviä
Valaisevia yöpilviä

Aivan kuvien oikeassa laidassa Auringon valaiseman horisontin päällä on kevyesti sinertävä kirkas pilvi, joka on siis valaiseva yöpilvi. Kuvanlaatu on GoProlla noin hämärässä kyllä melkoisen hirveä mutta ainakin siitä edes havaintokohteen erottaa.

Mitä sitten ovat valaisevat yöpilvet? Ne ovat hienojakoisen pölyn ympärille tiivistyneiden vesijääkiteiden synnyttämiä ja rakenteeltaan muistuttavat untuvapilviä. Pölyn alkuperän selvitystyö on vielä kesken mutta konsensus uskoo pölyn alkuperäksi meteoriittienpölyä ja tulivuorenpurkausten synnyttämää pölyä. Jotkut tutkijat ovat epäilleet myös sukkula- ja rakettilaukaisujen vaikuttavan valaisevien yöpilvien esiintymiseen. Ylipäätään koko ilmiöstä ensimmäiset maininnat ovat vasta vuodelta 1885, joten kyseisen ilmiön luonteen ja syntymekanismin selvittelyssä ollaan vasta alkutaipaleella.

Tyypillisesti ne esiintyvät noin 82 kilometrin korkeudessa mutta vaihteluväliksi on havaittu ainakin 75 – 90 kilometrin korkeus, joka tarkoittaa niiden olevan ylemmässä ilmakehässä – niin kutsutussa mesopaussi-kerroksessa.

Parasta havaintosesonkia Suomessa valaiseville yöpilville on kesäkuun loppupuoliskosta elokuun alkuun. Valaisevien yöpilvien esiintyminen nimittäin vaatii Auringon olevan 6 – 16 astetta horisontin alapuolella. Auringon painuttua horisontin alapuolella alle 16 asteen, ei se enää riitä valaisemaan ylempää ilmakehää ja siten valaisevia yöpilviä. Valaisevat yöpilvet saavat siis valonsa Auringosta.