Vastahämäränsäteet, vastarusko ja Maan varjo

Vastahämäränsäteet, vastarusko ja Maan varjo

Ensin näkyi komea vastarusko taivaalla ja sen alapuolella erottui selvästi Maan varjo. Hetken Auringon jatkettua horisontin alapuolelle laskemistaan, alkoi näkyä varsin voimakkaat vastahämäränsäteet.

Vastahämäränsäteet, vastarusko ja Maan varjo Nikon D7100, 11mm/f5.6, ISO200, 1/80s
Vastahämäränsäteet, vastarusko ja Maan varjo
Nikon D7100, 11mm/f5.6, ISO200, 1/80s

Vastahämäränsäteet ovat itseasiassa samaa ilmiötä kuin varsinaiset hämäränsäteet. Panoraamakuvasta voisi nähdä kuinka ne yhdistyvät toisiinsa. Vastahämäränsäteet tunnistaa siitä, että ne näyttävät säteilevän Aurinkoa vastapäätä olevasta yhdestä pisteestä. Molemmat säteet syntyvät, kun hyvin matalalla horisontissa tai horisontin alapuolella on pilviä, jotka varjostavat Auringon yläilmakehään paistamaa valoa. Kyseessä on valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä.