Maailma ilman Plutoa

Maailma ilman Plutoa

Härkämäen Observatorion Aurinkopäivien kirjainfopläjäyksestä innostuneena hankin V.A. Heiskasen kolme tähtiharrastajan entisaikojen tärkeintä perusteosta luettavaksi.

Tähtimaailma, Tähtitiede 1 ja Tähtitiede 2
Tähtimaailma, Tähtitiede 1 ja Tähtitiede 2

Kirjoista ensimmäinen on 1929 julkaistu Tähtimaailma, joka on Heiskasen toimittama mutta perustuu Newcombin ja Engelmannin saksalaiseen alkuperäisteokseen Populäre Astronomie. Kyseessä on todellakin maailma ilman Plutoa, koska yhdeksettä planettaamme tai nykyistä kääpiöplaneettaa ei oltu vielä kirjan tekemisen aikana löydetty. Ylipäätään tähtitieteen ja tähtitieteellisten instrumenttien sanasto ei ollut kovinkaan vakiintunutta suomenkieltä, joten kirjassa sukelletaan kirjoputkien, särmiöiden ja universaalikoneiden maailmaan.

Kaksi seuraavaa kirjaa syntyi, kun Tähtimaailman ensimmäinen painos oli myyty kymmenessä vuodessa loppuun ja uuden painoksen ottamisessa ei olisi ollut järkeä. Kirjan tiedot olivat nimittäin jo vanhentuneet monilta osiltaan aina linnunradan rakenteesta ulkogalaktisiin sumuihin. Tämän vuoksi yhden valtavan kirjajärkeleen tilalle Heiskanen kirjoitti kaksi. Nämä kirjat tulivat edeltäjänsä tavoin olemaan amatööriastronomien perusteoksia pitkän aikaa.

Ensimmäinen uusista kirjoista on 1948 julkaistu Tähtitiede 1 ja toinen 1950 julkaistu Tähtitiede 2.

Kirjoista enemmän juttua sitä mukaa, kunhan olen ehtinyt niitä kahlaamaan läpi. Hyvin mielenkiintoinen seikkailu menneen vuosisadan tähtitieteen maailmaan on taatusti luvassa!