St. Michel -meteoriitti

St. Michel -meteoriitti

Hirmuisissa lukemissa pyörivä ilmankosteus ei oikein houkuttele edes yrittämään syväntaivaan kuvaamista onnettoman läpinäkyvyyden vuoksi, joten jatketaan nyt meteoriittikokoelman esittelyä.

Tämä yksilö on kokoelmani ehdoton helmi ja se edustaa kivimeteoriittejä ja niiden aliluokkaa kondriitteja. Tarkemmin luokiteltuna se on tyyppiä L6, eli tavallinen kondriitti. Kyseessä on suomalainen meteoriitti!

St. Michel -meteoriitti
St. Michel -meteoriitti

Virallinen nimi: St. Michel
Sijainti: Mikkeli, Suomi
Löydetty massa: 17 kg
Nähty putoaminen: Kyllä
Pudonnut: 12.7.1910, kello 19:25
Löydetty: 1910
Luokitus: Akondriitti (L6)
Massa: 23,52 g

Lähes auringonkirkkauksien tulipallo lensi Kaakkois-Suomen taivaalla 1910. Tulipallo tuli etelästä ja lensi kohti pohjoista, samalla hajoten kahteen palaseen. Tulipallon kadottua, eli meteoriitin siirryttyä pimeälentoon kuului kaksi kovaa pamausta ja ukkosmaista jyrinää.

Noin 6,8 kilogramman painoinen kivi tippui 200 metrin päähän maanviljelijä Daniel Honkasen seurueesta. Pellon laitaan oli ilmestynyt puolimetriä syvä kuoppa, jonka pohjalta meteoriitti löytyi.

Toinen, 9,6 kilon painoisena hieman isompi kivi löydettiin kahden kilometrin päästä.

Maaperä alueella oli kovaa soramaata, joka hajotti molemmat kivet niiden iskeytyessä pieniksi palasiksi. Kivet olivat erkaantuneet toisistaan jo ilmakehässä, sillä molemmat olivat sulamiskuoren peitossa.

St. Michel on erittäin kaunis ja sitä kautta hyvin tunnettu meteoriitti, johtuen sen voimakkaasta breksioitumisesta, eli kivi näyttää sille kuin se olisi liimattu yhteen useista kivistä. Lisäksi siinä erottuu tummia shokkijuovia. St. Michel luokitellaankin usein historialliseksi meteoriitiksi, juurikin kauneutensa vuoksi.