NWA 8171 -meteoriitti

NWA 8171 -meteoriitti

Pilvisyys ei vain tunnu loppuvan, joten jatketaan taas meteoriittikokoelmani näytteiden esittelyä. Vuorossa tällä kertaa on mars-meteoriitti, joka edustaa niiden uusinta pääluokkaa, eli basalttisia brekkioita.

NWA 8171 -mars-meteoriitti
NWA 8171 -mars-meteoriitti

Virallinen nimi: NWA 8171
Sijainti: North West Africa
Löydetty massa: 81,9 g
Nähty putoaminen: Ei
Pudonnut:
Löydetty: 2013
Luokitus: Akondriitti (Mars-meteoriitti, basalttinen brekkia)
Massa: 34 mg

NWA 8171 on kuuluu mars-meteoriittien uusimpaan luokkaan, basalttisiin brekkioihin. Uusi luokka otettiin käyttöön tammikuussa 2013.

Meteoriitti muistuttaa hyvin läheisesti kuuluisaa “Black Beauty” [Musta kaunokainen] -lisänimellä tunnettua NWA 7034 -meteoriittia, joka on basalttisten brekkioiden prototyyppi. Meteoriitista onkin annettu jo suositus parittaa se Black Beautyyn, joka tarkoittaisi niiden olevan osa samaa putoamista.

Basalttiset brekkiat ovat lähtöisin Marsin kuoresta ja ne sisältävät merkittävästi enemmän vettä kuin yksikään aiemmin löydetyistä mars-meteoriiteista. Meteoriitin sisältämän runsaan veden arvellaan olevan peräisin Marsin meristä. Meteoriitti on irronnut Marsin ylänköalueilta ja sen uskotaan olevan hyvin tyypillinen Marsin kivi.

NWA 7034 on myös toiseksi vanhin löydetty mars-meteoriitti ja iäksi sille on määritetty noin kaksi miljardia vuotta. Tosin uusimpien tutkimusten mukaan meteoriitin arvellaan olevan jopa yli kaksi kertaa aiemmin luultua vanhempi – uudeksi ikäarvioksi on annettu 4,4 miljardia vuotta, joka tekisi siitä vanhimman tunnetun mars-meteoriitin. Tämä tarkottaisi sen muodostuneen marskuoren aikaisimmissa syntyvaiheissa. Meteoriitin uusi ikämääritys perustuu siitä löytyneisiin zirkoneihin. Marsista se on sinkoutunut avaruuteen noin viisi miljoonaa vuotta sitten.