Helmiäispilviä auringonnousussa

Helmiäispilviä auringonnousussa

Eilisaamuna 22.12.2014 ennen auringonnousua taivaalla näkyi erehdyttävästi valaisevia yöpilviä muistuttava näky. Kyseessä siis täytyy olla valaisevat tyypin I helmiäispilvet (Polar Stratospheric Cloud, PSC), koska Aurinko oli kuvaushetkellä 2,9 astetta horisontin alapuolella ja tähän aikaan vuodesta ei ylipäätään ole pohjoisella pallonpuoliskolla koskaan havaittu yökkösiä.

Helmiäispilviä Tyyppi I
Helmiäispilviä
Tyyppi I

Helmiäispilvet ovat 15-35 kilometrin korkeudessa syntyviä pilviä. Nämä näyttäisivät olevan tyyppiä I, joten ne ovat koostumukseltaan vettä ja typpihappoa. Näillä leveysasteilla helmiäispilvien havaitseminen on kohtuu harvinaista.

Samaan aikaan myös Norjassa oli tehty havaintoja huomattavasti näyttävämmistä helmiäispilvistä.