Halokuvien B-R -käsittely

Halokuvien B-R -käsittely

Monesti halokuvien yhteydessä näkee puhuttavan BR- tai B-R -käsittelystä. Internetin syövereistä siitä vain tahtoo löytyä melkoisen huonosti tietoja, että mitä niille kuville nyt oikeasti sitten pitää tehdä.

B-R (Blue minus Red) -käsittelyn halokuvien himmeämpien halojen esiin kaivamiseksi alunperin keksi tiettävästi Nicolas Rossetto. Tunnetummaksi metodin sitten teki ranskalainen Nicolas Lefadeux, jonka jälkeen tekniikka alkoi levitä osaksi ilmakehän ilmiöiden harrastajien kuvankäsittelyrutiineja.

Sitten siihen itse kuvankäsittelyyn. Eli halokuvat kannattaa tuttuun tapaan kuvata 16-bittisinä RAW -kuvina. Peruskäsittelyt niille teen Lightroomissa (Valotusajan, kontrastin, kirkkaiden alueiden, varjoalueiden yms. korjaukset sekä pieni korostus clarityllä). Tämän jälkeen avaan kuvat suoraan Lightroomista Photoshoppiin.

Photoshopin päässä varsinainen B-R -käsittely sitten onkin varsin yksinkertainen:

Ylhäältä valikoista “Image -> Adjustments -> Channel Mixer…” ja esiin aukeaa uusi ponnahdusikkuna:
Halo_B-R

Laitetaan ensin valintatäppä “Monochrome” -ruutuun. Sitten säädetään loput liukusäätimet yllä olevan kuvan mukaisiksi. Eli punainen värikanava 0 %, vihreä värikanava -200 % ja sininen värikanava +200 %. Lopuksi sitten vielä “Constant” säädetään arvoon 10 – 30 %. Kokeilemalla selviää mikä näyttää parhaalta. Omat perusasetukseni olen tallentanut valmiiksi presetiksi, niin ei joka kerta tarvitse erikseen väännellä liukusäätimiä haluttuihin arvoihin.

Mitä tässä nyt sitten tehdään? Kuvalle tehdään harmaasävymuunnos, jossa kuvasta poistetaan kokonaan vihreä värikanava, koska se ei ole oleellinen halojen kannalta. Samalla kuvasta lasketaan punaisen ja sinisen värikanavan erotus, jolloin niille saadaan aikaiseksi selvä kontrastiero. Värikkäiden halokaarien pitäisi silloin tulla esiin värittömistä (valkoisista) pilvistä.

Jos halot eivät meinaa siltikään tulla kunnolla esiin voi lisäksi kokeilla tehdä pientä hienosäätöä muuttamalla punaisen ja sinisen värikanavan arvoa. Vihreän värikanavan säätimeen ei kuitenkaan kannata koskea, koska vihreä halutaan joka tapauksessa kokonaan pois kuvasta.

Vasen: Peruskäsitelty halokuva Oikea: B-R -käsitelty halokuva
Vasen: Peruskäsitelty halokuva
Oikea: B-R -käsitelty halokuva

Lopputuloksen pitäisi olla jotain yllä näkyvän kaltaista.