Tänään on kevään viimeinen meteoriparvi

Tänään on kevään viimeinen meteoriparvi
η–Aquaridien tulipallo 5.5.2016 00:32 GoPro Hero 4 Silver, 15s, ISO800
η–Aquaridien tulipallo
5.5.2016 00:32
GoPro Hero 4 Silver, 15s, ISO800

Monet ovat varmasti ottaneet huomisen vapaapäiväksi tai vaihtaneet torstain ja perjantain työpäivät keskenään, joten nyt on loistava hetki havaita kevään viimeisen meteoriparven – ainakin sellaisen, jota Suomessa on järkevää enää edes yrittää katsella – maksimiyö. Kyseessähän siis on η–Aquaridien meteoriparvi.

η–Aquaridien radiantti (piste, josta meteorit näyttäisivät lähtevän) on Suomessa koilistaivaalla horisontin alapuolella mutta se ei havainnointia haittaa. Meteorit ovat tyypillisesti kirkkaimmillaan 90 asteen päässä radiantistaan, joten tämän meteoriparven havaitseminen on erityisen helppoa. Sinun ei tarvitse tietää missä suunnassa mikäkin ilmansuunta on, sen kuin vain pötkähdät selällesi ja tuijottelet kohti zeniittiä, eli taivaanlakea. Tällöin käytössä on mahdollisimman laaja havaintoikkuna melkoisen optimaalisella alueella. Oma suunnittelma onkin mennä pötköttelemään makuupussissa laiturille, niin on vähemmän puita peittämässä näkökenttää.

Maksimiyölle meteoreita on ennustettu näkyväksi noin 40 kappaletta tunnissa mutta jo kovin vaalea taustataivas tiputtaa tuota lukemaa melkoisesti alaspäin.

Tämän meteoriparven ja lokakuussa näkyvien orionidien meteoriparven alkulähde on Halleyn komeetasta (1P/Halley) irronnut aines.