Venäläistä pommittajaa etsimässä

Venäläistä pommittajaa etsimässä

Päiväretki suuntautui tänään nimeltä mainitsemattomaan saareen. Toisen maailman sodan aikana Savonlinnan ilmatorjunta sai aktiivisesti hätistellä venäläiskoneita Suomen ilmatilasta. Kaksi osuman saanutta pommittajaa putosi Kangaslammille. Pommilastinsa ne kylvivät läheiseen maastoon ennen viimeistä syöksyään tonttiin. Toinen koneista putosi saaren viereen matalaan veteen, toinen tipahti keskelle toista saarta. Pienen pojan päään on iskostunut jo edes menneen mummoni kertomaa näkyä koneiden putoamispaikalta. Yhden lentäjän sisäelimiä oli roikkunut puussa. Maasta löytyi kenkä, jonka sisällä oli vielä jalka. Ilmeisesti koneesta pelastautuminen ei ollut ihan onnistunut. Eräs sukulaiseni tiesi kertoa pikkuisena poikana kaivelleensa putoamispaikalta ammuksia ja venäläisiä rahoja. Sittemmin koneen putoamispaikka on päässyt unohtumaan.

Koneen hylky löytyi uudelleen, paikallisen metsurin ollessa tekemässä metsätöitä alueella. Häneltä saatiin suuntaa antava sijainti hylylle. Kuitenkin useamman tunnin haravointi alueella oli tulokseton. Täytyy vielä yrittää saada kaivettua tarkempaa tietoa millaisesta paikasta kone oli löydetty. Tarkoituksena on luonnollisesti ilmoittaa tarkka sijaintipaikka Museovirastolle, kunhan kone löytyy.

Aluetta haravoidessa vastaan tuli aivan tuore karhun uloste. Missä lie mesikämmen tarkkaillut koneen etsintää.

Muutamia kännykkäräpsintöjä reissulta: