Kierikkikeskus – Kivikautinen kylä

Kierikkikeskus – Kivikautinen kylä

Iijoen varresta löytyi melkoinen helmi: Kierikkikeskus. Kyseessä on siis kivikautisille asuinpaikoille rekonstruktoitu kivikautinen kylä ja museo. Itse aluetta on tutkittu jo 60-luvulta lähtien mutta viimeisimpiä kaivauksia alueelle on tehty nyt putkeen 12 vuotta. Alueella järjestetään joka kesä myös yleisökaivauksia, joihin voi osallistua kuka tahansa.

Alueellahan on siis kivikaudella asunut hylkeenpyytäjä- ja kalastaja/keräilijäheimoja. Kierros kylään sekä museoon paikkasi monta aukkoa sivistyksessäni kivikautiseen rakennustekniikkaan ja ylipäätään keksintöihin liittyen.

Suurin yllätys oli rakennustekniikan osaaminen jo tuolloin. Tuolta alueelta oli löydetty 63 metrisen “rivitalon” pohja sekä lähistöltä aivan hämmentävän huikaisevan 200 metrisen talon pohja – ja nyt tosiaan puhutaan kivikautisesta rakentamisesta! Tässä kohtaa täytynee hieman avata tuota rivitalon käsitettä. Kyseessä oli siis suoraanlinjaan rakennettuja kotamaisia asumuksia, jotka oli yhdistetty toisiinsa välikäytävillä. Näin kyläläiset pystyivät siirtymään talosta toiseen joutumatta säiden armoille. Yksittäinen osa tällaista rivitalonmuodostelmaa oli keskelle sijoitetulla tulisijalla varustettu, päätykolmioistaan auki oleva kotamainen hirsirakenne, jossa katto oli eristetty joko järviruokolla, sammalella, tuohella tai muulla vastaavalla lähialueelta löytyvällä aineksella. Kodan seinämille oli kasattu lisäksi hiekkavalli lämmön eristämiseksi.

Kivikautisen kylän yhteydessä oli myös ansapolku, jossa esiteltiin mahdollisia kivikautisia pyydyksiä aina metsäkanalinnuista, pienriistaan ja karhunkaatoon. Ihan kaikkien ansojen toimivuudesta en kyllä ollut täysin vakuuttunut tai edes siitä oliko nämä varmasti kaikki kivikautisia vai uudempia. Ansapolulla oli hauskasti myös jousiammuntarasteja, joissa pääsi kokeilemaan taitojaan kaarijousella eri kokoisten eläinten pyydystyksessä. Metso taisi päästä karkuun kun osuin sitä vain pyrstöön ja susikin sai ikävän haavan nuolen osuessa sitä kuonoon. Olisi tainut tällä reissulla jäädä ruoka saamatta.

Harmittavasti ihan kaikkialle kylässä ei tällä kertaa päässyt, sillä YLE oli kuvaamassa Katti Matikaisen seuraavaa tuotantokautta, jossa paneudutaan Suomen historiaan.

Kivikautisessa kylässä oli myös menossa monta uutta rakennusprojektia, joten alueeseen selvästi panostetaan kovasti. Täällä kannattaa ihmeessä pistäytyä jos sattuu lähistöllä liikkumaan. Aikaa kannattaa varata ainakin kahdesta kolmeen tuntiin.