Hämeen keskiaikafestivaalit 2017

Hämeen keskiaikafestivaalit 2017

Hämeen keskiaikamarkkinat vaihtoivat nimensä Hämeen keskiaikafestivaaleiksi ja samalla tapahtuman järjestäjä muuttui yhdistyksestä osakeyhtiöksi.

Ihan alkuun pitää kritisoida todella härskiä lippujen hinnankorotusta. Onneksi se ei nyt ollut ihan [i]niin[/i] paha ennakkoon ostetuissa kahdenpäivän lipuissa mutta portilta yhdenpäivän lipunhinta olisi saattanut saada kääntymään 180 astetta.

Lauantaina kävijöitä oli selvästi viimevuotta vähemmän, johtuiko nyt sitten hintojen korotuksesta vaiko huonosta sääennusteesta. Lopulta kuitenkin niskaan saatiin vain yksi kova ja pitkä kuuro vettä ja yksi hieman pienempi.

Ohjelmaa oli tänäkin vuonna runsaasti ja myyjiä kohtuu paljon. Alueen jaoittelu autenttisiin ja vähemmän autenttisiin myyjiin oli hyvä. Esiintyjät olivat taas taattua laatua, poislukien iltaohjelman aloittanutta Vetten Äpäriä, joka oli suorastaan mauton ja ei todellakaan soveltunut tapahtuman teemaan. Melkoinen hutilaukaus järjestäjiltä. Eipä bändi kyllä kunnon aploodeja yleisöltä saanutkaan.

Turnaijaisiin oli tänävuonna hankittu esiintymään puolalainen ammattilaisryhmä, Herttuan Joukot. Esitys kuitenkin jäi melkoisen vaisuksi, kun ohjelmalla ei ollut juurikaan sisältöä turnajaislajien suorittamisen lisäksi. Ehkä tässäkin kohtaa pitäisi yhtyä internetin huutoon: Rohanin tallit takaisin!

Ei tämän nyt kuitenkaan näin negatiivinen kirjoitelma pitänyt olla mutta tuossa on voimakkaasti esiinhypänneenä tapahtuman tämän kertaiset ongelmakohdat. Kokonaisuutena tapahtuma oli taas kerran ammattimaisesti järjestetty ja viihdyttävää ohjelmaa riitti aamuvarhaisesta yömyöhään ja vielä toiseenkin päivään! Mukavana lisähuomiona ihmisiä oli entistä enemmän puvuissa – vai johtuiko tämä kontrasti nyt siitä, että kävijöitä oli vähemmän? Joka tapauksessa hienoja pukuja tapahtumassa nähtiin runsainmitoin.

Hauskana lisänä paikalle oli saatu Trebuchetin pienoismalli. Trebuchet on siis ranskalainen heittokone, joka suomeksi parhaiten kääntyy vastapainokatapultiksi vaikka varsinainen katapultti on myöhempää tuotantoa ja eri ase. Trebuchet nähtiin ihan käytännön työssään ja projektiili lensi komeassa kaaressa.

Viikinkinkien taistelu oli taas selvästi kehittynyt näyttävyydessään! Vaikka tämäkin ohjelmanumero on nähty jo niin monta kertaa, niin silti taas oli keksitty uutta twistiä. Vuoden 2017 teema viikinkitaisteluissa selvästi on ollut jousimiehet vastaan kilpimuuri ja sitä nähtiin täälläkin. Oli taas ilo huutaa ja hurrata omaa joukkuetta ja buuata sitä surkeaa vastustajaa. Ryökäleet menivät kyllä taistelun voittamaan.