Kansallismuseon rautakautta

Kansallismuseon rautakautta

Siitä on pitkä aika vierähtänyt, kun viimeksi on tullut vierailtua Kansallismuseossa. Tällä kertaa suurin kiinnostuksen kohde oli päästä näkemään rautakautisista loistomiekoista nimenomaan Suontaan miekka. Kansallismuseolla on kokoelmassaan melko kattava otos suomalaista rautakautta saviruukuista koruihin ja aina miekkoihin saakka. Myös Euran miekan reustaaroinnin kanssa on tehty valtavan upeaa työtä ja on hienoa nähdä väistin ja ponsin palautuneen takaisin alkuperäiseen kiiltoonsa.

Mielenkiintoista oli löytää museosta myös Keisarin valtaistuin, jonka edessä keisari Aleksanteri I julisti Suomen korotetuksi kansakuntien joukkoon Porvoon maapäivillä 1809. Samaa valtaistuinta käytti myöhemmin keisari Aleksanteri II avatessaan Helsingin valtiopäivät 1863. Kuudesta alkuperäisestä valtaistuimesta on säilynyt yhteensä neljä.