Huominen auringonpimennys lähestyy!

Huominen auringonpimennys lähestyy!

Huominen 11.8.2018 auringonpimennys lähestyy ja ainakin tämän hetken sääennusteen mukaan keskiosissa Suomea voisi olla toivoa nähdä jotain muutakin pilvien lisäksi.

Ylläolevasta taulukosta voi vilkuilla mihin kellonaikaan Kuu alkaa lipumaan auringonkiekon päälle, milloin pimennys on syvimmillään (maksimi) ja koska Kuu poistuu auringonkiekolta.

Vähiten aurinkoa peittyy eteläisessä osassa maata, jossa Helsingissä Kuu on ainoastaan 8 % auringonkiekon päällä. Enimmillään pimennys on ihan pohjoisimmassa kärjessä Suomea, jolloin auringosta on peittynyt jo yli 30 %.

Kannattaa myös huomioida, että pimennyksen alku-, maksimi- ja loppuaika vaihtelevat myös sijainnin mukaan. Ylläolevasta taulukosta kannattaa valita itseään lähinnä oleva kaupunki (tai kaupungit) ja arpoa niiden avulla tarkemmat ajankohdat.

Viikonloppuna on muutakin herkkua tarjolla tähtitieteen ystäville. Ei kannata unohtaa sunnuntain ja maanantain väliin sijoittuvaa perseidien meteoriparven maksimiyötä, jolloin ennustuksen mukaan parhaimpina tunteina voi nähdä jopa 80 tähdenlentoa tunnissa! Tähän kun yhdistetään uusikuu, niin tämän vuoden perseidien havainnoinin kannalta on oikein optimaaliset olosuhteet. Perseidejä kannattaakin tähtystellä nyt kaikkina selkeinä öinä!