Varustautuminen

Varustautuminen

Vaikka matkan ajankohta sijoittuukin kesäkuun alkuun, niin on oleellista muistaa, että ollaan hyvin pohjoisessa ja erityisesti jäämeren rannalla. Tämä tarkoittaa sitä, että vuorilla ainakin on vielä lunta ja yöpakkaset näyttäisivät ainakin viimevuoden säädatan mukaan olevan yleisiä (en sitten tiedä kuinka edustava tai tyypillinen kevät/kesä viimekesä Norjassa oli). Joka tapauksessa on aiheellista varustautua koko yön kestävään paikallaan jököttämiseen kaukoputken ääressä. Varustautuminen on myös hyvä aloittaa näin talviaikaan, kun yritäppäs etsiä kesäkuun alussa paksua fleeceä kaupoista.

Peruslämmittimeksi hankin yläpuolella kuvatun metsästyskäyttöön tarkoitetun Thor II -fleecen, joka ainakin parin testauskerran perusteella vaikuttaa hyvälle sijoitukselle. Tarjouksessa hintaakaan sillä ei ollut kuin 39 euroa (tjsp). Mutta koska pelkkä fleece ei riitä pitämään kuivana, saati sitten pidä kovinkaan hyvin tuulta, niin tarvitaan kaveriksi kalvotakki.

Tutkailin kasan kalvotakkeja hintaluokassa 70-150 euroa, mutta yleensä niissä oli näin harrastuskäyttöön yksi paha puute. Tyypillisesti kalvotakit näyttävät olevan suunnattu lenkkeilijöille ja koiran ulkoiluttajille, joten niissä ei juurikaan ole taskuja. Kun ollaan reissussa ja hommaan liittyy jotenkin kamerakalusto ja kaukoputket – niitä taskuja tarvitsee tai ainakin kaipaa yllättävänkin paljon. Päädyin sitten tuollaiseen 79 euron puolalaisen Helikon-texin näkemykseen jenkkiarmeijan toisen sukupolven ECWCS (Extended Cold Weather Clothing System) -kalvotakista. Speksit ainakin lupaavat veden pitävyyttä 10 000 mm asti ja hengittävyyttä 5 000 g / mm^2 / 24 h. Toisen sukupolven versio on suunniteltu pitämään taistelija hengissä +4…-40 °C -lämpötiloissa ja onkin käytössä mm. jenkkien Norjaan sijoitetuilla ilmavoimien yksiköillä. Tuolla yhdistelmällä kuvittelisi tarkenevansa paikallaan pidemmänkin aikaa.

Lisäksi oli aika päivittää ikivanha maakuupussi tuorempaan versioon ja amazon.co.uk:sta osui silmiin Gellertin valmistama Sleep Pod. Pussi eroaa perinteisestä makuupussista muotoilunsa ja runsaan kokonsa ansiosta. Kyllä nyt mahtuu pyörimään!