Voyager 1 -luotain on poistunut aurinkokunnasta!

Voyager 1 -luotain on poistunut aurinkokunnasta!
Taiteilijan näkemys Voyager 1 -luotaimesta. Kuva: NASA
Taiteilijan näkemys Voyager 1 -luotaimesta.
Kuva: NASA

Näin merkittävä historiallinen tapahtuma ansaitsee oman merkintänsä. NASA piti hetki sitten lehdistötilaisuuden, jossa vahvistettiin Voyager 1 -avaruusluotaimen siirtyneen nyt ensimmäisenä ihmisen rakentamana laitteena ulos aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen!

Voyager 1 -luotain laukaistiin 5. syyskuuta 1977, eli nyt luotain on lipunut avaruuden halki jo 36 vuoden ajan. Vaikka vahvistus heliopaussin ylittämisestä saatiin vasta nyt, niin oikeasti tähtienväliseen avaruuteen siirtyminen tapahtui jo viimevuoden elokuussa (2012) eli 35 vuoden matkaamisen jälkeen. NASAn tarkastuslaskelmien mukaan aurinkokunnasta poistuminen tapahtui 25.8.2012.

Havaintojen perusteella voidaan arvioida kaksi viikkoa myöhemmin laukaistun sisarluotaimen, Voyager 2:n, poistuvan aurinkokunnasta noin kolmen vuoden kuluessa.