Lisää valoa M31 Andromedaan

Lisää valoa M31 Andromedaan

Pari päivää sitten mainitsinkin valottaneeni Orionin suuren kaasusumun lisäksi uusia ruutuja Andromedan galaksista ja nyt ehdin lopultakin pinoamaan ne yhteen edellisten kuvauskertojen kanssa.

M31 Andromedan galaksi ja satelliittigalaksit M32 sekä M110
M31 Andromedan galaksi ja satelliittigalaksit M32 sekä M110

Andromedan muoto alkaa jo erottumaan. Samaten molemmat sen niin sanotut satelliittigalaksit, M32, joka sijaitsee heti tuossa Andromedan oikeassa alakulmassa sen kirkkaan tähden vieressä ja tietysti M110 tuossa yläpuolella.

Kuvassa nyt valotusta on täyden kuun aikaan kuvattuna noin 6 minuuttia ja uuden kuun aikana kuvattuna noin 15 minuuttia. Nyt hyvä kysymys oikeastaan onkin, että mistä tuo epämääräinen harso tulee tuohon M31:n ja M110:n väliin (ja yläpuolelle). Onko tuo ilmakehän vaikutusta vaiko täydenkuun valaisemaa taustataivasta?