Auringonpimennysmuistomerkki

Auringonpimennysmuistomerkki

Kangaslammin Viljolahdelta, tarkemmin Kuronlahdentien varresta löytyy yksi vähemmän tunnettu tähtitieteen kohde. Paikka sijaitsee hieman Härkämäen Observatoriolta Savonlinnan suuntaan tietä 468.

Auringonpimennysmuistomerkki
Auringonpimennysmuistomerkki

Kyseessä on siis vuoden 1945 auringonpimennyksen muistomerkki. Vaikka äkkiseltään voisi luulla, niin Warkauden Kassiopeia tai Härkämäen Observatorio eivät liity kyseiseen muistomerkkiin tai sen hankkimiseen vaan kyseisen muistomerkin puuhamiehenä toimi dosentti Tapio Markkasen vetämä työryhmä. Muistomerkki paljastettiin 9.7.2005, eli tasan 60 vuotta sen jälkeen, kun paikalla oli tehty suomalaisia auringonpimennysmittauksia. Olin tuolloin itsekin paikalla kutsuvieraana Härkämäen Observatorion edustajana.

Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä professori Lauri Anttila ja itse muistomerkki on veistetty Savitaipaleella.

DSC_2553_web

Muistomerkin muodostaa keskellä oleva tahkomainen kivi, jota ympäröi sisäkehällä 16-jakoiset kivilaatat (väli-ilmansuunnat) ja niitä ympyröi ulkokehän muodostova 24-jakoinen laatasto (24 tuntia vuorokaudessa). Tahkokiven keskelle on upotettu musta kivi, jota ympäröi auringonvaloa heijastava teräsrengas. Tahkokiven pystysivuille on merkitty ilmansuunnat, sekä suunnat, joissa suomalaiset retkikunnat tekivät mittauksiaan 1945 ja 1947 vuosina (1945: Kurenlahti, Poroluoto, 1947: Brasilia, Afrikka).

Muistomerkin sijoituspaikan ja muistomerkkiin tulleiden suuntien geodeettiset mittaukset teki professori Markku Poutanen, joiden avulla muistomerkki saatiin tarkasti oikealle paikalle ja oikeaan suuntaan.

Tarkemmin muistomerkistä on kerrottu sen yhteydessä olevassa infotaulussa:

DSC_2555_web

Päivän bonuskuvana Olavinlinna ponttoonisilta auki:

Olavinlinna
Olavinlinna

Panoraama koostettu 13 kuvasta.