Valasjahdissa Andenesissä

Valasjahdissa Andenesissä
Kaskelotti
Kaskelotti

Tänään ohjelmassa oli Andenesistä lähtevä valassafari. Varhain aamulla säätila oli sen verran uhkaava, että saapuessa ilmoittautumaan safarille kapteeni ei ollut vielä antanut lähtölupaa. Safari alkaa kuitenkin tunnin kestävällä opastetulla museokierroksella, jossa tutustutaan todennäköisimpään bongauskohteeseen, eli kaskelottiin. Sää ehti kierroksen aikana sen verran parantua, että lähtölupa lopulta saatiin. Keli oli siitä huolimatta todella kehno. Vettä satoi, tuuli oli kohtalainen ja sumua oli ilmassa. Varustautuminen sadetakilla oli täysin oikea valinta, sillä merituuli paiskoi vesisadetta päin naamaa varsin rankaisevasti. Aallokko oli kohtalainen mutta se riitti saamaan italialaiset ja saksalaiset kanssamatkustajat tuhoamaan koko laivan oksennuspurssivarannot. Saavutus varmaan sekin.

Niin, sitten niihin valaisiin. Alkuun täysin yllätyksenä esiin ilmaantui muutamia isoja selkäeviä, jotka paljastuivat pallopäävalaiksi. Kun kuvaamisen välistä ehdin laskeskelemaan, niin yhtenä hetkenä sain pinnalta laskettua 12 yksilöä. Virallinen saldo kuitenkin oli 15-20 pallopäävalasta.

Kapteeni oli jo useamman tunnin yrittämisen jälkeen luovuttamassa kaskelotin suhteen mutta piinaavan odotuksen jälkeen se nousi pintaan. Aivan mahtava tunne nähdä luonnossa maailman suurin petoeläin! Kaskelotti uiskenteli muutamia minuutteja laivan vieressä, kunnes se aloitti taas uuden 20-30 minuuttia kestävän sukelluksensa. Tervehtipähän kuitenkin komeasti pyrstöllään mennessään.