540 metriä maan sisässä

540 metriä maan sisässä

DSC_5385

Kiirunassa sijaitsee ruotsalaisen teollisuuden selkäranka: LKAB:n rautakaivos, joka ulottuu tänäpäivänä jo yli kilometrin syvyyteen. Vierailulle pääsimme kaivoksen puoliväliin, eli 540 metrin syvyyteen. Siellä sijaitsee vierailijakeskus elokuvateattereineen ja kaivosmuseoineen. Nykyisellään se on kaivoksen turvallisin osa.

Kaivosvierailu kesti lyhyine bussimatkoineen 2h 45min. Mielenkiintoisena faktana mainittakoon, että kaivoksen maanalla sijaitseva päätie on koko Kiirunan alueen vilkkaimmin liikennöity tie. Kaivoksella on jo pitkähistoria ulottuen 1800-luvun loppuun ja tätä esiteltiinkin kiitettävästi kaivosmuseossa. Esillä oli paljon vanhoja kaivoslaitteita ja valokuvia koko kaivoksen elinkaaren ajalta.

Erikoikseksi kaivoksen tekee myös se, että räjäytykset ovat aiheuttaneet murtumia vuoren seinämiin ja nämä murtumat johtavat Kiirunan kaupungin alle. Tästä syystä kaivosyhtiö joutuu siirtämään osan kaupungista sen toiselle laidalle. Mukaanlukien nykyisen Kiirunan keskustan. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat rakennukset puretaan hallitusti ja uudelleen kootaan turvalliselle alueelle.

Kyseessä on varsin mielenkiintoinen kohde käytäväksi, jos sattuu liikkumaan Kiirunan alueella. Kannattaa varata aikaa kaivosvierailuun!