Lofoottien sotamuseo

Lofoottien sotamuseo

DSC_5275

Lofootteilla sijaitsevasta Svolvaerin kaupungista löytyy sotahistoriasta kiinnostuneille melkoinen museohelmi: Lofoten Krigsminnemuseum. Vaikka museo onkin fyysiseltä kooltaan melko pieni, ainoastaan kuusi huonetta mutta se on ahdettu uskomattoman täyteen tavaraa. Lahjoituksina on saatu valtava kokoelma liittoutuneiden ja akselivaltojen esineistöä ja puvustoa. Kaikkien esineiden yhteydessä myös avataan sen taustoja norjaksi, saksaksi ja englanniksi. Samalla museo luonnollisesti kertoo hyvin paljon faktoja Norjassa käydyistä taisteluista ja sittemmin norjalaisten osallistumisesta Natsien liittolaisina. Norjasta vapaaehtoisina lähti 6000 miestä SS-joukkojen riveihin, joista 1000 kaatui. Norjalaisvapaaehtoisten määrä on melkoinen, kun vertaa suomalaisiin lukuihin: 1408 SS-miestä, joista 255 kaatui ja 14 katosi.

Mielenkiintoinen fakta oli myös norjalaiset posliinitehtaat, jotka pakotettiin tekemään astioita saksalaisille. Kaikkiin posliiniastioihin tehtiin tarkoituksella sabotaasina pieniä virheitä.

Tämä museo kannattaa ehdottomasti käydä tarkastamassa, kun Lofoottien alueella liikkuu.