Seinäjoki International Air Show 2017

Seinäjoki International Air Show 2017
Boeing F/A-18C Hornet soihduttaa

Päivä vierähti Seinäjoki International Air Showssa vuosimallia 2017. Keli suosi tapahtumaa mutta itsensä siellä sai kyllä poltettua. Kuvia tuli räpsittyä hirvittävät 1878 kappaletta, joten galleriaankin niitä nyt kertyi 90 kappaletta. Onpahan ihmeteltävää lentolaitteiden ystäville.

Tapahtuman showpuoli oli varsin mallikkaasti rytmitetty – noin kymmenen minuutin välein taivaalle ilmestyi jotain uutta hämmästeltävää, joten missään kohtaa ei ehtinyt kyllästyä odotteluun. Päivän sisältöön kuului varsin näyttäviä taitolentonäytöksiä mutta oma mielenkiinto oli enemmän näissä uusissa sotilasilmailun tuotoksissa.

Jo lippukassalle jonotellessa saatiin ensimakua tulevasta, kun Eurofighter Typhoon teki lentokentän yllä kierroksia polttaessaan ylimääräistä kerosiiniä pois tankeistaan. Hetkeä myöhemin tuli käveltyä koneen takaa sen laskeuduttua ja melkoiset lämpötuulahdukset tuli jälkipolttimesta. Varsinaisessa Typhoonin esittäytymisessä nähtiin kuinka lyhyeltä matkalta kone onnistuu nousemaan ilmaan ja aikalailla maksiminousukulmassa lähdettiin taivaalle jälkipoltin vihaisena ärjyen. Jumankekka mikä ääni tuosta vehkeestä lähtee, varsinkin kun seisot muutaman kymmenen metrin päässä kiitotiestä. Vaikka tyypillisestikin suihkukoneen jälkipolttimesta lähtee miehekkään korvia repivä ääni, niin tämä oli ihan omassa luokassaan. Ääni oli korvia repivä jopa kuulosuojaimien kanssa. Nice!

Fouga oli taas mukava nähdä, siinä on harvinaisen esteettisesti silmää miellyttävä konetyyppi. Melkoisiin silmukoihin sekin saatiin väännettyä.

Oli varsinkin hienoa päästä näkemään brittiläisen Phil Lawtonin entisöimä ja takaisin Suomen rekisteriin siirtämä VL Viima lennossa. Kone oli palautettu vieläpä alkuperäisiin ilmavoimien väreihin 30-luvulta.

Midnight Hawks

Melkoista nannaa oli Hornetin vierailu tapahtumassa. Takuu varmasti se lentonäytös ei jättänyt ketään kylmäksi. Eikä myöskään tapahtuman päättänyt Midnight Hawksien esitys. On se ihan uskomatonta katsottavaa, kun neljä Hawkia lentää muutaman metrin päässä toisistaan ja maanopeutta on kuitenkin päälle 500km/h. Siinä ei ihan hirmuisesti ole pelivaraa ohjausvirheille.

Harmittavasti Superhornet F/A-18E ei lentänyt lauantaina vaikka se ohjelmaan kyllä oli merkitty. Tämä olisi ollut oikeasti kiva nähdä. Nyt konetta pääsi töllistelemään ainoastaan maassa.

F/A-18E Super Hornet