Lavian Pirulanvuorella

Lavian Pirulanvuorella

Päiväretki suuntautui Suodenniemen kylässä sijaitsevalle Lavian Pirulanvuorelle. Tätä voitaneen kutsua todelliseksi kansallismaisemaksi, sillä kuvanveistäjä Pertti Mäkinen on kuvannut maiseman euron kolikkoon.

Maasto on varsin mäkistä ja kallioista. Tämä kohde vaatii vierailua kuivalla kelillä, sillä märkinä nämä voivat olla hyvinkin petollisen liukkaita. Pudotus kallioilta on vielä usein noin kymmenen metrin luokkaa.

Paikka on sen verran karua kalliota, että se on herättänyt muinaisten asukkaiden mielikuvituksen useampaan otteeseen. Ylipäätään tämänkin paikan nimi toki juontaa juurensa kertomukseen vuorella asuneesta Pirusta ja tämän kolmesta pojasta ja muustan pirujen suvusta. Yksi tarina taas kertoo Jaakko Riutan tappaneen kalliloilla kaksi jättiläistä ja lopuksi heittäneen miekkansa läheiseen miekkajärveen.

Pirulanvuorta on käytetty myös sotien ennustamiseen. Sodasta varoitti kallion rapautumisesta aiheutuneet lohkareiden kivivyöryt.