Rosalan viikinkipäivät 2017

Rosalan viikinkipäivät 2017

Rosalan viikinkikeskuksessa järjestetään vuosittain muutamia teemapäiviä, joista kesälle sijoittuu Viikinkipäivät. Kävimme katsastamassa tapahtuman lauantaina. Tapahtumasta jäi hieman kaksijakoinen kuva mutta palataan tähän hieman myöhemmin.

Alkuun pitää sanoa, että Viikinkikeskuksen miljöö on aivan mahtava ja taatusti ainutlaatuinen alue Suomessa. Alueella on rekonstruoitu useita viikinkiaikaisia rakennuksia, jotka vaikuttavat hyvin autenttisille. En nyt äkkiseltään keksi Suomesta tämän parempaa ympäristöä viikinkitapahtuman järjestämiseen. (Tähän täytyy todeta, että Ahvenanmaan viikinkikylässä en ole [i]vielä[/i] vieraillut, joten siihen en osaa ottaa toistaiseksi kantaa.)

Henkilökuntaa ja ilmeisestikin jonkun keskiaikaseuran porukkaa viikinkiasuissa oli paikalla runsainmitoin. Alkuun jopa tuntui, että paikalla on enemmän henkilökuntaa kuin kävijöitä mutta päivän pidetessä tilanne toki muuttui. Tähän varmasti iso vaikuttava tekijä on Rosalan hankala saavutettavuus 1,5h välein kulkevan lauttayhteyden kautta. Toisaalta pitää todeta myös, että yleinen ilmapiiri tapahtumassa oli erittäin mahtava. Jos haluat hengailla saaristomaisemissa viikinkikavereidesi kanssa kuumassa auringonpaahteessa, niin tämä on ehdottamasti tapahtuma sinulle. Auringonpaistetta toki ei voi joka vuosi taata.

Mikä siinä sitten tökki? No ensinnäkin ohjelma. Ei, en missään tapauksessa halua sanoa että ohjelma olisi ollut huonoa – päinvastoin, se oli hyvää. Ohjelmassa oli jopa poiketen muista tapahtumista todella erinomainen esitys runonlaulantaa, jollaista en ole aikaisemmin nähnyt. Mutta ongelma oli se, että ohjelmaa oli yksinkertaisesti aivan liian vähän ja liian harvoin. Esitykset kestivät pienen hetken ja sitten olikin tunnin odottelu, että taas tapahtui jotain. Ja tästäkin “jostain” ohjelma saattoi olla kirveenheittoa tai jousiammuntaa. Ohjelman vähyys olisi haitannut huomattavasti vähemmän, jos alueella olisi ollut enemmän muuta yleisviihdykettä ja esiintyjiä. Nyt se oli pitkäveteistä odottelua sen jälkeen kun alueen oli saanut jo kierrettyä useampaan kertaan.

Toinen tökkinyt asia oli, että tällaisen tapahtuman aikaan alueen päärakennukseen, Päällikön taloon, oli myyty 150 bussituristille lounas, joka tarkoitti luonnollisesti sitä, että itse tapahtumaan osallistuvat eivät päässeet lounastamaan pitkätalossa. Se on näissä tapahtumissa kuitenkin yleensä se the juttu. Ilmeisesti olisi pitänyt tulla tällä turistireissulla? Nyt maksavana asiakkaana jäi kyllä hieman huono maku tästä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että tällä tapahtumalla olisi pienin kehityskohtein erittäin paljon potentiaalia olla yksi parhaista ellei jopa paras viikinkitapahtuma Suomessa mutta nyt tällä kokemuksella aion ainakin itse jättää ensivuonna väliin. Harmi.