Muinainen Laukko 2018

Muinainen Laukko 2018

Laukon Kartanossa järjestettiin viikonloppuna rautakauteen ja ristiretkiaikaan sijoittuva Muinainen Laukko -festivaali ensimmäistä kertaa. Tapahtuma oli todellinen jättimenestys. Elävöittäjiä oli paikalla runsaasti ja niin oli myös kiinnostavaa ohjelmaa.

Euran tavoin Muinaisen Laukon teki erittäin mielenkiintoiseksi arkeologien ja meidän harrastelijoiden välinen kommunikaatio. Viikonlopun aikana tuli käytyä äärimmäisen mielenkiintoisia keskusteluja paikalla olleiden ja varsinkin kokeellista arkeologiaa tekevien ammattilaisten kanssa. Uskon myös suuren yleisön saaneen paljon uutta tietoa irti mm. eri suuntauksia edustavien arkeologien keskustelupaneelista.

Tapahtumaan oli valikoitunut ruotsalainen viikinkibändi Medvind, joka oli ensimmäisellä Suomen keikallaan. Tämä oli kyllä aivan nappivalinta esiintyjäksi. Eniten ilahdutti Medvindin viitseliäisyys spontaaneihin musisointeihin ympäri tapahtuma-aluetta sekä varsinkin luomassa tunnelmaa lauantai-illan viikinkihautajaisissa. Toivottavasti heitä tullaan näkemään jatkossakin Suomen keski- ja muinaisaikafestivaaleilla!

Ihan uutena ohjelmanumerona tapahtumassa oli viikinkiaikaiset soturihautajaiset, joihin en ainakaan itse ole aiemmin suomalaisissa tapahtumissa törmännyt. Tässä ohjelmanumerossa oli ainakin näin elävöittäjän näkökulmasta todella paljon tunnelmaa. Illan hämärtyessä ja ilta-auringon paistaessa selkiemme takana marssimme hautajaiskulkueessa rantaa lähellä olevalle pellolle. Pellolla muodostettiin rivi, jossa lähdettiin kävelemään pellon poikki kohti rannassa olevaa yleisöä ja tulinuolilla varustettuja jousiampujia. Koko homman taustalla Medvind soitti melodista henkeen sopivaa musiikkia. Tuulinen sää ja raskaampiin tulinuoliin tottumattomille jousiampujille ohjelmanumero toi hieman haasteita mutta kuitenkin soturin ruumista simuloinut tervattu olkiukko saatiin poltettua onnistuneesti. Pienellä hienosäädöllä tässä on erinomainen ohjelmakokonaisuus.

Lisäksi paikalla oli viikinkilaiva Sotka miehistöinen ja Sotkan liikehdintää Pohdonsaaren ympäristössä saatiin ihastella kolmeen otteeseen. Myös hurjia viikinkitaisteluita päästiin näkemään viikonlopun aikana useita.

Kiitokset Laukon Kartanolle todella hienosta tapahtumasta ja toivottavasti tästä tulee uusi perinne!