Pirkkalan muinaismarkkinat 2018

Pirkkalan muinaismarkkinat 2018

Pirkkalan muinaismarkkinoita vietettiin tänävuonna kovin helteisissä ja hikisissä merkeissä. Ankarasta paahteesta huolimatta ihmiset olivat lähteneet mukavasti liikkeelle. Ensimmäisen päivän kävijäarvio oli 3500 henkilöä. Sunnuntaina ei varmaan ihan samoihin lukuihin päästy mutta varmaan parisen tuhatta vierailijaa alueella pyörähti.

Ohjelmaa oli varsin runsaasti tarjolla, jopa niin paljon, että osa kiinnostavista esityksistä meni päällekkäin. Varsinkin kiinnostavia työpajoja oli tänävuonna kiitettävän paljon. Mm. sepän taidonnäytteitä olisi mielellään katsonut enemmänkin, mutta armoton auringonpaiste sai viikinkiraukat hakeutumaan varjoisemmille seuduille. Tapahtumassa oli useita kiinnostavia arkeologisia luentoja tänäkin vuonna. Erityismaininta kuitenkin täytyy antaa viikinkiväkivallasta vastanneille Harmaasusille, joiden esitykset olivat taas kerran samalla humoristisia, että hyvin informatiivisia. Tämä on erittäin mielekästä vaihtelua ainaiseen kilpimuuriin. Harmaasudet tuntuvat olevan ryhmä, joka oikeasti tuntee asiansa syvällisesti.

Lauantai-illan ohjelmaan kuului ensimmäistä kertaa järjestetty rautakautiset viikinkipidot. Ruoka oli hyvää, ajanmukaista ja sitä oli tarjolla runsaasti. Ohjelmassa saatiin nauttia Ancient Bear Cultin musiikista, sekä aina niin mahtavasta taikurikaksikosta Mystikosta ja Loihtijasta. Oikeastaan ainoa mikä pidoissa ei toiminut, oli tila. Se oli ahdas ja kuuma. Ahtaus vaikeutti tai lähinnä esti annoksien pöytiintarjoilun, joka taas johti arvontaleikkiin “kuinkas monta annosta mistäkin puuttuu ja missä niitä on taas liikaa”. Mutta tämä nyt on pienellä hienosäätämisellä korjattavissa ensivuodelle. Toinen tilaan liittyvä ongelma on rautakautisen miljöön puute mutta tätä ongelmaa ei ihan pienellä rahasummalla korjata. Monessa näin arkeologisessa kohteessa on rakennettu ennallistuksia rautakautisista rakennuksista. Tosin täällä sopivaksi juhlatilaksi tarvittavaa pitkätaloa hieman haittaa niiden puuttuminen muinaissuomalaisesta kyläkulttuurista. Eli ehkä se voidaan sittenkin unohtaa.

Kaikenkaikkiaan Pirkkalan muinaismarkkinat olivat jälleen kerran erinomaisesti onnistunut paketti, hienossa miljöössä. Kiitokset myös järjestäjille, että piditte tänäkin vuonna meistä elävöittäjistä huolta veden ja virvokkeiden merkeissä. Ilman tätä ensiaputeltassa olisi varmasti jäähdytelty useampaa rautakautista seikkailijaa.