Länsi-Islanti (2. päivä)

Länsi-Islanti (2. päivä)

Lunneja, hylkeitä ja vuoria tiivistää tämän päivän.

Päivään on mahtunut lukuisa määrä vuorten ylityksiä mitä kapeampia ja huonokuntoisempia teitä pitkin. Parhaillaan vuorilla ajeltiin alle 10 metrin näkyvyydellä. Hieman haastavaa oli arvailla minne tie jatkuu, kun edes seuraavaa auraustolppaa ei erottanut.

Historiaosuus sisälsi vierailun Eiriksstadirssa, jossa sijaitsee islantilaissaagoista (Erik Punaisen saaga) tunnetun Erik Punaisen asumus niiden vuosien ajan, jotka tämä Islannissa vietti. Paikalle on rakennettu rekonstruktio viikinkiaikaisesta pitkätalosta, jonka mitat on otettu parinkymmenen metrin päässä sijaitsevasta oikeasta rauniosta. Erik Punaisen saavutuksista mainittakoon Grönlannin löytäminen ja asuttaminen sekä myös Amerikan löytäminen vuonna 1000. Eli jopa 500 vuotta ennen Columbusta.

Välissä ehdittiin vielä lilluskelemaan kuumaanlähteeseen, joka tarjoili 40 celsius-asteista vettä. Pulikoimisen päätteeksi oli hyvä hetki suunnata taas kerran vuorten yli paikalle, jossa asustaa lunnipopulaatio. Lunnit palaavat mereltä ruuan etsinnästä aina noin kello 20 aikoihin. Rantakalliolla lunneja tähystäessä alkoi kuulua mereltä erikoista, hieman melankoliselta laululta kuulostavaa ääntä. Äänilähteeksi paljastui vähintään kahdeksan kappaletta hylkeitä, jotka kinastelivat parhaista lötkötyskivistä.

Populaarikulttuurin saralla mainittakoon, että kuvissa esiintyvä Kirkjufell on tuttu myös menestyssarja Game of Thronesista kahdestakin eri kohtauksesta. Kyseissä paikassahan Children of the Forrest loi maailmaan ensimmäisen White Walkerin.