Euran Naurava Lohikäärme

Euran Naurava Lohikäärme


Eurasta löytyy pieni mutta erittäin mielenkiintoinen Esihistorian opastuskeskus, Naurava Lohikäärme. Varsinaista kiinteää näyttelyä on ainoastaan kolmessa huoneessa ja lisäksi neljännessä huoneessa on vaihtuva näyttely. Tällä kertaa se kertoi Lallista ja Piispa Henrikistä, ristiretkiajasta sekä Kirkkokarin löydöistä.

Päänäyttelyn ehdoton vetonaula on rekonstruktio mahdollisesti kuuluisimmasta suomalaisesta muinaispuvusta, Euran Puvusta. Ensimmäinen huone keskittyikin naisiin rautakaudella. Toinen huone oli sitten sotaisampi ja miehisempi. Suureksi yllätykseksi täällä tuli vastaan aivan uskomattoman hyvin säilynyt germaanistyyppinen miekka, josta arviolta 80 % hopeakoristeluista kuvioineen oli säilynyt. Parhaiten säilynyt rautakautinen miekka mitä olen missään tähän mennessä nähnyt. Jo pelkästään tämä on ihan riittävä syy käydä katsomassa näyttely!

Kolmas huone käsittelikin sitten arkea ja käyttöesineitä rautakautisessa Eurassa. Lisäksi huoneessa oli katsottavissa noin 25 minuuttia kestävä video Luistarin kaivauksista. Se oli varsin viihdyttävä pätkä, jota ei kannata jättää väliin.

Mielenkiintoisesti Museovirasto oli kieltänyt näyttelyssä muinaisesineiden kuvaamisen ja ainoastaan replikoita sai kuvata. Vilkaisin juuri Museoviraston hinnaston ja yksittäisen kuvan julkaisu internetissä ei-kaupalliseen käyttöön maksaa 50 euroa. Auts. Enpäs ole aikaisemmin tällaiseen erikoisuuteen missään näyttelyssä törmännyt.