Kauttuan linnavuori

Kauttuan linnavuori

Pyhäjärven päässä, ainoastaan 800 metrin päässä Luistarin kalmistosta sijaitsee Kauttuan linnavuori, jonka päällä kiertää kivistä tehty muuri. Muurin päällä on aikanaan kiertänyt luultavasti hirsivarustus vaikka mitään jäänteitä siitä ei enää olekkaan jäljellä. Linnan lounaispuolella on sopivan näköistä kivikkoa, joka ehkä on voinut olla ulompi muuri ja varustus mutta tähän teoriaan kaikki tutkijat eivät usko. Linnavuoren laesta on tutkittu ainoastaan alle 17 prosenttia, joten se voi pitää sisällään vielä useita löytämättömiä aarteita.

Vuoren lakea ja entistä linnan sisäpihaa koristaa nykyisin hieno kukkaketo, jossa kasvoi runsaasti ahomansikkaa ja mustikkaa. Nämä tarjosivat oivan herkkuhetken historiallisissa maisemissa.

Linnavuorelle oli helppo saapua. Parin sadan metrin päässä sijaitsi iso parkkialue ja tien vierestä itse vuorelle nousi hyväkuntoiset puuportaat. Vuoren laella kulkiki useita pikku polkuja, jotka seurailivat muureja, sekä halkoivat linnan sisäpihana toiminutta mäenlakea. Heinikko oli ikävästi peittänyt muurit alleen, joten niiden kuvaaminen oli aika haastavaa. Parhaimmillaan linnavuori on varmastikkin keväällä, ennen heinikon kasvamista.