Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat

Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat

Rauman Lapissa tai vielä tarkemmin Kivikylän kylässä sijaitsee Sammallahdenmäen hautaröykkiöalue, joka ajoittuu Pronssikaudelle (1500 – 500 eaa.). Vanhalla Saarnijärven rantakalliolla sijaitsee 40 kivistä kasattua hautaröykkiötä, jotka jakautuvat viiteen eri ryppääseen.

Mielenkiintoisimmat röykkiöt alueella ovat neliskulmaisen muotoinen Kirkonlaattiaksi nimetty röykkiö sekä vallimainen Huilun pitkä raunio. Molemmista on löydetty palaneita ihmisen luita. Korkeimmilla kohdilla olevat röykkiöt on ajoitettu radiohiilitutkimuksissa pronssikauden alkuun, eli lähes 3500 vuotta vanhoiksi. Uusimmat matalammalla sijaitsevat röykkiöt sen sijaan on ajoitettu rautakauden alkuun, joten hautauksia tänne on tehty ainakin tuhannen vuoden ajan.

Hautaröykkiö alueen eteläpuolelta on lisäksi löydetty asuinpaikka, josta on löytynyt mm. saviastianpaloja sekä kiviesineiden jäännöksiä.

Kirkonlaattiana tunnetusta röykkiöstä on perimätietoon jäänyt elämään monenlaista tarinaa. Vuoteen 1878 ajoitetussa kirjoituksessa kerrotaan kristittyjen ja hiisien alkaneen kilpaa rakentamaan kirkkoja. Ensin kirkkonsa valmiiksi saavat soittaisivat kelloja. Kristityt kuitenkin huomasivat olevansa häviöllä, jolloin he päätyivät huijaamaan nostamalla kaksi pylvästä pystyyn ja laittoivat kellon niiden väliin. Hiidet vihastuivat tästä huijauksesta ja jättivät työnsä kesken. Tästä on nyt muistuttamassa kalliolla oleva kirkonlaattia. Viihdyttävästä tarinasta huolimatta röykkiö on kuitenkin rakennettu 2500 vuotta ennen ensimmäisten kristittyjen saapumista alueelle. Vastaavaa nelikulmaista hautaröykkiötä ei tunneta mistäänpäin skandinaavisen pronssikulttuurin alueelta.