Tenholan linnavuori

Tenholan linnavuori

Tänään suuntana oli Hattulassa sijaitseva Tenholan linnavuori. Kovin lähelle linnavuorta ei pääse autolla, joten sopivan parkkipaikan löydyttyä eteneminen meni metsäpolkuja pitkin patikoimiseksi. Kovin harjumaisessa maastossa riitti ylä- ja alamäkiä noin kilometrin kävelymatkassa vuoren juurelle. Sieltä sitten alkoikin jyrkkä nousu itse linnavuorelle.

Itse linnavuoren laki oli harmittavan umpeen kasvanutta, joten upea maisema avautui vain yhteen suuntaan ja sekin varsin pieneltä alueelta. Mielenkiintoisin osa kuitenkin oli linnan yhdelle sivulle uudelleen rakennettu hirsivarustus, jonka malli perustuu paikalta tehtyihin löydöksiin. Linnan sisäpiha ei ollut kovinkaan leveä mutta sitä pidempi, kuten galleriassa olevasta linnan hahmotelmapiirroksesta näkee. Pituutta linnalla on ollut hieman yli 100 metriä. Sisäänkäyntejä tai siis portteja linnaan on vanhan kivivallin perusteella ollut kolme.

Linnavuori on ollut käytössä arkeologisten löydösten perusteella lähes 500 vuotta, aina 500-luvun lopusta 1000-luvun alkupuoliskoon asti.

Vuorelta alas lähtevän polun varrelta löytyi myös mainio nuotiopaikka, jossa oli myös varsin pätevän oloinen laavu yöpymistä varten. Tätä kannattaa harkita, jos haluaa retkeillä rautakautisissa maisemissa.