Hakoisten linnavuori

Hakoisten linnavuori

Janakkalan Hakoisissa sijaitsee linnavuori, joka on muista linnavuorista poiketen uudempaa tekoa. Vuoren laelle on rakennettu varhaiskeskiajalla, noin 1200-1300 -lukujen tienoilla kaksiosainen linna. Siinä on ollut alempana esilinna ja vuoren laella varsinainen päälinna. Päälinnan sisäpuolella on sijainnut asuinrakennus, sekä ainakin yksi torni. Esilinnan alueella puolestaan on sijainnut linnan kaivo.

Kovinkaan paljoa varmaa tietoa linnasta ei ole säilynyt. Joidenkin spekulaatioiden mukaan tämä saattaisi olla Eerikinkronikoissa mainittu Birger-jaarlin rakennuttama linna mutta toisaalta taas Birger-jaarlin ristiretkestäkään ei ole varmaa tietoa. Usein taas epäillään Hakoisten linnavuoren olleen jo käytössä rautakaudella mutta tästäkään ei ole olemassa mitään varmaa tietoa tai todisteita, kun alueella ei ole tehty 1900-luvun jälkeen arkeologisia kaivauksia.

Toisaalta linnan kohtuu tarkan ajoituksen perusteella voidaan todeta sen olevan ruotsalaisten ristiretkien aikana perustettu linna, jolloin se voisi hyvinkin olla varsinainen alkuperäinen Hämeen linna. Tätä teoriaa puoltaisi 1625 vuodelta oleva oikeuden päätös, jossa todetaan Hakoisten kartanon oikeus vanhoihin niittyihinsä, joiden tuli kuulua vanhalle Hämeen linnalle Kustaa Vaasan ja Erik XIV:n kirjeiden mukaan.