Päijälän linnavuori

Päijälän linnavuori

Kuhmoisista löytyy pohjoisesta katsoen kolmas osa Jämsän linnavuorten ketjua, Päijälän linnavuori. Linnavuori on ollut käytössä ainakin 800 – 1200 -lukujen ajan. Päijälän linnavuori on häkellyttävän luonnonkaunis paikka. Puolustuksellisestikin se on ollut lähes täydellinen: Vuoren seinämistä kolme on lähes pystysuoria. Ainoa loiva rinne on ollut aikanaan puisten varustuksien suojaama.

Päijälän linnavuorelta on tehty myös suurin arkeologinen löydösten määrä Suomen linnavuorista, huikeat 340 esinettä. Löydetyt esineet kuvastavat hyvin alueen yhteyksiä mm. Baltian suuntaan. Osa myöhemmistä, 1200-luvun esineistä on palaneita, joka viittaa linnan äkilliseen hylkäämiseen. Alueen hylkäämisen myötä siitä tuli suorastaan tabu paikalliselle väestölle ja se unohdettiin kokonaan. Tästä herääkin kysymys, mitä niin kauheaa täällä on tapahtunut, jotta kokonainen linna hylättiin täysin arvoesineineen? Joidenkin arvioiden mukaan täällä olisi käyty niin raivokas taistelu, että se johti linnan hylkäämiseen. Ketkä mahdollisen taistelun sitten kävivät, sitä ei osata ainakaan nykylöydösten perusteella sanomaan. Oliko se heimosotaa hämäläisten ja karjalaisten välillä vai novgorodilaisten kostoretki?

Jämsän linnavuorten ketjussa olisi vielä etelämmässä neljäskin linna mutta kyseinen linna on perustettu saarelle, joten se vaatii omat seikkailunsa vesistön ylityksineen.