Pukinvuori

Aivan Jämsän keskustan tuntumasta löytyy metsänkeskelle piiloutunut Pukinvuoren linnavuori. Joskus siitä käytetään myös virheellisesti Hartusvuori-nimeä. Linna on pohjoisesta katsottuna toinen osa Jämsän linnavuorten ketjua. Vuoren pohjoisrinteellä on ainoa alueelta löydetty varustus, jolla on pituutta vajaa 20 metriä. Itse en kyllä tätä bongannut. Pukinvuorella oli kaksi erillistä huippua, joten vaikea sanoa kumpiko niistä on ollut varsinaista linnaa, kun jälkiä ei maastosta erottanut.

Vuorelta on löydetty 1985 yksittäinen miekanponsi, joka ei ole suomalaista tyyppiä. Luultavammin se on lähtöisin Balttian alueelta 1100 – 1200 -lukujen tienoilta. Luultavasti siis itse linnavuorikin on ristiretkien ajalta.

Viereinen, korkeampi Hartusvuori on suosittu retkeilypaikka laavuineen mutta todennäköisesti se ei ole linnavuori.