Linnasenmäki

Jämsänkosken keskustan läheisyydessä sijaitsee Linnasenmäen linnavuori. Mäenlaella on vielä erotettavissa noin sata metriä pitkä kivivalli, joka on toiminut aikanaan hirsivarustuksen pohjana. Linnasenmäki on Jämsän linnoitusketjun pohjoisin linnavuori. Puolutuskäytössä se on ollut ainakin rautakaudella mutta joidenkin arvioiden mukaan sitä on käytetty jo kivikaudesta lähtien. Tätä väitettä puoltaa mäeltä löydetty kivikirves.

Linnasenmäen alue oli harmittavan vesikkoitunut, joten mäenlaen muotoja oli paikoin vaikea hahmottaa. Kivivallitkin katosivat paikoin täysin kasvillisuuden sekaan. Linnan muureilla tosin kasvoi paljon todella maukkaita ahomansikoita.

Kovinkaan irti nykyajasta ei huipulla päässyt, kiitos läheisen vilkkaan tien sekä vieressä sijaitsevan Jämsänkosken paperitehtaan. Tuulensuunta oli juuri paperitehtaalta päin, joten sellunkatku mäellä oli melkoinen.